ATT FÖRBEREDA 7 MÅNADER PÅ RESANDE FOT

2014-10-10 @ 13:00:00
AUSSIE ASIA TOUR
Felicia:
Jag har ju lovat att berätta lite mer om hur vi har förberett oss inför detta stora roliga vi har framför oss, och jag vill ju inte vara den som inte håller mina löften (obs: här får man ej tänka på alla inlägg jag lovat skriva om USA som aldrig blev av!) och här kommer det utlovade inlägget. Jag kan ju rimligtvis inte berätta om hur bra planeringen funkade, med tanke på att jag sitter i min soffa i Sverige, återkommer om det.
 
Vi började planera den här resan på allvar någongång runt årsskiftet -13/-14 för drygt ett halvår sedan alltså. Nathalie hade precis påbörjat sitt första sabbatsår och jag hade gått halva trean på gymnasiet. Nathalie planerade tillsammans med våra två bästa vänner en månadslång vistelse i Austalien (ska be henne skriva om den!)  och jag var ju såklart superavis. Hon hade fram tills dess varit dödssäker på att hon skulle börja plugga efter ett års "ledighet" (från skolan i alla fall) men när jag sa att jag på allvar ville göra slag i saken och faktiskt åka iväg läääänge så var hon inte sen att hoppa på den bollen. 

Vi hade ett par månader då vi drööööömde oss bort, planerade lite till ingenting och i efterhand har vi erkänt för varandra att jag trodde hon skulle börja plugga och hon trodde jag skulle vilja ta ett tekniskt basår först, men så blev det (tack gode gud) inte. Det var väl någon gång i april vi började planera på allvar, när Nathalie kommit hem från Australien. Vår plan vara att åka i slutet på juli, men eftersom vi är fruktansvärt dåliga på att just planera blev det inte så. Nathalie sa att hon ville vara hemma på sin 20-årsdag och jag ska efter många om och men okej och så var det spikat att vi skulle iväg innan oktober var slut, och så blir det ju. 
 
Hur gör man då för att strukturera en 7 månader lång backpackerresa? Vi bestämde oss för att göra en ram med platser, datum och kostnader. Det började med en anteckning i mobilen och är nu en fint organiserad word-tabell som ser ut så här:
 
Här har vi kategoriserat kostnader i resor, boende, mat och övriga kostnader. Under kategorin "resor" finns också ramarna för var vi kommer befinna oss under vilka datum, vad flyg-/tåg-/bussresor kommer kosta mellan destinationerna och tanken är att fylla i vad de sen faktiskt kostade. Vi har ju köpt en biljett (Köpenhamn-Cairns) och har fyllt i de kostnaderna så här:
 
På sätt kan vi hela tiden se hur vi förhåller oss till vår budget och vår plan. Kan verka tråkigt, men jag är en väldigt listig person och gillar att ha stenkoll på vad som händer och speciellt ha stenkoll på pengar. Det känns superviktigt. Tanken är inte heller att helt hålla oss till vår plan, utan mer att ha något att utgå från. 
 
Vi har också tänkt att vi ska hålla oss runt 320kr om dagen inklusive boende, mat och fickpengar. Om du själv planerar en resa verkar det som ett rimligt och bra mått att hålla sig till när man ska sprara pengar. Utöver det tilkommer resorna, som i vårt fall är många och långa. 
 
Detta är alltså grunden i vår planering och vad jag hakar upp den här resan på just nu. Utöver reseplanen jag visat er har förberedelserna bestått av att: vacciera oss (dyrt!), skaffa visum till de länder där det behövs (Austalien i vårt fall - också dyrt!), skaffa försäkring (dyrt!), skaffa ryggsäck och övriga småsaker, hyra ut lägenheten (Felicia), prata med alla människor vi känner om tips och råd (så kul att höra andras berättelser!) och att resercha resmål och ställen vi vill se och uppleva. Packlista har skrivits, CV'n har översatts och skrivits ut lägenheten är på väg ner i kartonger och vi börjar bli mentalt förberedda. Häromdagen bokade vi våra första 7 nätter i Cairns, så nu är det bara att räkna dagarna. 17 kvar!
 
Hoppas ni följer med! 
Felicia
 
 

KOMMENTERA HÄR:

KOMMENTERA HÄR:

NAMN:
SPARA INFORMATION

E-MAIL: (pssssst! jag lovar att det förblir en hemlis!)

DIN BLOGG:

Kommentar:

TrackbackHej kompisar! Du har landat hos aicilef! Den här bloggen drivs av två allra bästa kompisar, Felicia och Nathalie! Vi är ute på vårt livs äventyr och ska under de kommande månaderna leva ur en ryggsäck på resande fot, någonstans mellan Oceanien och Asien! Vi är såklart orimligt pepp på detta och ser fram emot att dela vår resa med er! Välkomna till aicilefs!

ps. Tidigare har bloggen drivits av endast Felicia, i arkivet kan ni läsa om hennes utbytesår i USA (2010/2011) och allt däromkring!